Flaggning

Nationalflaggan på en båt har främst ett folkrättsligt syfte. På internationellt vatten visar den att du står under respektive stats beskydd; i kustvatten visar den även om du är ett eget eller ett gästande fartyg. Utan nationalflagga kan du faktiskt saklöst bli bordad av ett utländskt statsfartyg.

I många länder bestraffar ett felaktigt förande av nationalflagga. Sverige har faktiskt inga lagar om just detta frånsett vissa militära bestämmelser. Dock finns en vedertagen kutym som sjömän än idag följer. Marinens regler skiljer sig härifrån på några punkter.

I hamn förs den svenska flaggan på flaggspelet (flaggstången i aktern). Till sjöss förs den i något mindre storlek på gaffeln högt upp i aktermasten. Av praktiska skäl väljer då en fritidsbåt lämpligen endera plats - flaggspelet eller ett stycke upp i akterstaget.

Flaggor hissas vid soluppgången (senast kl.0900) och halas vid solnedgången (senast kl.2100). Många tycker det ser illa ut att flagga nattetid men i vissa länder kan detta vara lag eller sedvänja. Vimplar kan däremot föras även nattetid.
Flaggor, oavsett vilka, skall vara hela och rena. Annars skiftas de ut.

Utländsk gästflagg förs ovillkorligt på "honnörsidan" styrbordsidan; antingen under spridaren/salningen på främre masten eller i signalrån.

I vissa länder är gästflaggan en mycket känsligt sak, t.ex. ses det inte med blida ögon om den sitter lägre än någon annan flagga ombord.

Man hissar utländsk gästflagg så snart man är på det landets territorialvatten. Svenska lastfartyg för i Sverige gästflagg för det land man lossar från eller lastar till.

Man kan inte ha fler än en gästflagga uppe samtidigt. Vilken skall i så i fall sitta lägst?

(Rederi-) klubbflagg förs på motsvande sätt på babord sida. Här förekommer ibland att flera förs samtidigt. Då kan lätt avläsas vilket medlemskap skepparen sätter högst.



Gös är flaggan på gösstången (flaggstången i fören). Den brukar vara hemortens stadsvapen och hissas bara i hamn eller till ankars.
Få fritidsbåtar har gösstång varför denna flagga sällan ses.

Festflaggning över topp från för till akter ser man då och då. Det lär inte finnas några regler för i vilken ordning signalflaggorna skall knytas ihop. Vanligen sätts flaggorna i ordningen A, B, C, 1, D, E, F, 2, G, H, I, 3, osv.